יהדות"א

אודות
בשלושת העשורים האחרונים קמו בתל אביב-יפו קהילות ומוסדות רבים שביקשו להחיות את רוח התרבות העברית והיהדות הישראלית המתחדשת מימי ראשית העיר העברית הראשונה. ארגונים וקהילות אלה, מייצרים בעיר יהדות-ישראלית מגוונת, חיה וחיונית.
בשנת 2024 חברו מעל ל-20 קהילות וארגונים מאלה אל פורום משותף המבקש לשלב כוחות כדי לקיים ולחזק את תל אביב-יפו כמפעל תרבותי, יצירתי וזהותי. אנו פועלים כדי להפוך את תל אביב-יפו להיות עיר העומדת בראש החץ בישראל לשמירה ולקיום היהדות הישראלית – המבטאת את ערכי השוויון, האחווה, הפלורליזם והחירות המאפיינים את העיר, ורבים מתושביה ומוסדותיה.
צוות הארגון
מנהלת יהדות"א – פורום ארגוני היהדות הישראלית בתל אביב-יפו
טל ילון
טל מגיעה אל העמדה מתוך חיבור ואמונה גדולה בנחיצות המעשה לחברה הישראלית בכלל ולעיר תל אביב-יפו בפרט. עבדה תמיד במגזר החברתי ובהובלה של שותפויות (קואליציית הפורום הישראלי לגיוון בתעסוקה וקואליציית ארגוני התעשייה עתירת הידע לקידום החינוך המדעי-טכנולוגי), מתוך תפיסת עולם המאמינה בשילוב ידיים חוצה מגזרים לקידום מטרות חברתיות. בעלת תואר ראשון במדע המדינה, תואר במשפטים, ותואר שני במדיניות חינוך עם התמחות בחינוך דמוקרטי.
תלמידה תמידית בעולמות התרבות העברית והכללית ועם תשוקה למקורות היהודיים המוקדמים כעוגן להווה וכמצפן לעתיד.
תל אביבית, בזוגיות עם אבי שתי בנותיה ובנה, מבקשת ורודפת שלום ומשתדלת תמיד להיות אישה במקום שאין אנשים
ארגונים שותפים

קהילת דניאל ביפו
הקהילה הישראלית-שוויונית ביפו ובדרום תל אביב, אשר משרתת את התושבים של שכונות דרום העיר ומזרחה כמו גם את תושבי צפון בת ים. הקהילה מובילה תכניות בארבע שפות – עברית, רוסית, אנגלית ואוקראינית; וחברות וחברים בה אף דוברי שפות נוספות. רב הקהילה – בנימין מיניץ׳, מוסמך לרבנות מבית המדרש הישראל של בהיברו יוניון קולג׳ ועמית רבני בבית מדרש הראל בירושלים. הקהילה משתייכת למרכזי דניאל ליהדות מתקדמת בתל אביב ולתנועה הרפורמית בישראל

מכינת תלם
מכינת תלם, מייסודה של התנועה הרפורמית, הינה מכינה אקטיביסטית ליברלית הפועלת בלב הארץ, בסביבה עירונית פועמת ומאתגרת. מתוך חשיפה למגוון ולפערים בחברה הישראלית, למידה והעמקה בסוגיות היום-יום, המכינה מחויבת לתיקון עולם ותיקון החברה הישראלית. שתי שלוחות למכינה – האחת ביפו והאחת בחולון.

הלל באוניברסיטת תל אביב
הלל באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם הלל באוניברסיטאות ומכללות ברחבי ישראל והעולם, מעצים סטודנטיות וסטודנטים ישראלים ומעודד אותם לחקור את זהותם ושייכותם לעם היהודי מתוך תפיסת עולם פלורליסטית. מתוך אחריות חברתית והישענות על ערכי קהילה וחיבוריות, עמיות יהודית, צדק חברתי, ותיקון עולם, הלל תל אביב עונה על הצורך בעשייה חינוכית וחברתית לצד פיתוחם המקצועי של הסטודנטים.

בית המדרש הגאה
בית המדרש הגאה הוא מרחב פתוח ובטוח ללהטב״ק ללימוד מחשבה יהודית המפגישה את הטקסט עם חיי היומיום, עבודת הנפש ותיקון חברתי. בהנחיית יעל גולן, בוגרת בית המדרש לרבנות ישראלית מבית מכון הרטמן והמדרשה באורנים. מובילה-שותפה של רשת הרבנות הישראלית.

מרכז קורת לציוויליזציה יהודית/אנו מוזיאון העם היהודי
מרכז קורת לציוויליזציה יהודית הוא פרי שיתוף פעולה בין אוניברסיטת תל אביב, אנו – מוזיאון העם היהודי, וקרן קורת, ומטרותיו הן לחזק את היקף החינוך לעמיות יהודית, לחבר בין ישראל לבין קהילות יהודיות בעולם, ולקדם את תפיסתו של עם ישראל כציוויליזציה ייחודית בת קיימא. המרכז שואף לחזק את הלכידות בעם היהודי ולתמוך בהתחדשות, חינוך ומחקר בנושאי ציוויליזציה יהודית כנכס גלובלי שיעניק השראה ליהודים וללא-יהודים. זאת באמצעות טיפוח שיתופי פעולה חדשים ויצירתיים.

מניין. בית לתרבות ויצירה יהודית בועטת
מניין הוא בית בו כולם מרגישים שייכים. בו המסורת היהודית שייכת לכולם – אין חוברת הוראות אחת, אמת אחת, דרך אחת. יהדות בה לכולם יש מקום, ויש בה סוד, תודעה מרחיבה ותבונה שמחכות להתגלות. יהדות הנדרשת מחדש על ידי דור שבוחר בה בדרך משלו.
במניין יוצרים חוויות ובונים מרחבים פותחי לב ומרחיבי דעת על ידי קידוש ה"גם וגם": מסורת ומודרנה, רוח וחומר וקודש וחול. זהו מקום למפגש עם עצמכם, ועם לבבות פתוחים אחרים. מקום שמחבר בין הנועזות והיצירתיות של העיר הגדולה, לבין הסוד, הקסם והמשפחתיות של המסורת היהודית.

חבורת תל אביב
חבורת תל אביב היא קהילה מסורתית שוויונית, המקבלת בברכה כל אישה ואיש באשר הן.ם. במשך השנים, נבנתה קהילה תוססת המעניקה משמעות רוחנית וערכית לחיי חבריה/ותיה דרך המסורת היהודית. הקהילה נפגשת לתפילות בשבתות וחגים, מקיימת ארוחות משותפות, חוגי לימוד, התגייסות למטרות צדקה ומציינת את אירועי מעגל-החיים של חברותיה וחבריה.

מניין שוויוני תל אביב
מניין הלכתי-שוויוני בתל אביב. בקהילת מניין שוויוני תל אביב, התפילה תמיד שוויונית, כדי שכל אחת ואחד יוכלו להשתתף בה בצורה מלאה ולקחת חלק בתפילה. נפגשים בגינת דבורה בארון בלב תל אביב.

קהילת תפארת שלום
קהילת תפארת שלום הוקמה לפני כארבעים שנה בשכונת נווה אביבים ברמת אביב, והייתה אחת הקהילות הראשונות בארץ שקיימו אורח חיים יהודי שוויוני. הקהילה שומרת על מסורת לצד תפילות ולימוד מדי שבוע.
הקהילה מהווה מקום בו צברים ועולים כאחד מוצאים את היהדות האותנטית שלהם, ומייצרת חוויה אינטימית וקהילתית.

קהילת הלב
קהילת הלב היא בית ליהדות רפורמית במרכז תל אביב המייצר יהדות ללא מחיצות, עם לב רחב וחיבור לרוחניות. הקהילה מקיימת תפילות, טקסי חיים ומפגשי לימוד, ברוח חדשה ותוך כבוד לכלל החברים. קהילת הלב חוגגת באהבה את כל המגדרים, כל הגילאים ויש בה חברים וחברות מכל רחבי העולם. התפילה בקהילה מתקיימת בעברית וחלקים ממנה מתורגמים לאנגלית. התפילה מלווה במוסיקה ובשירה מקודשת.

קהילת פליטי הספר
קהילת 'פליטי הספר' הינה קהילה שוויונית במזרח העיר, הקיימת מאז 2019. הקהילה מתכנסת מתוך רצון להתפלל בנוסח המסורתי באווירה שונה מזו שקיימת ברוב בתי הכנסת בשכונות בצרון ויד אליהו. בקהילת 'פליטי הספר' נשים הן משתתפות פעילות בתפילה, ומתקיימת בה חשיפה למנגינות מקהילות שונות ונוסחים שונים של תפילות. הקהילה מקפידה על עזרה הדדית, היא מעורבת בנעשה בשכונה ופועלת לתמיכה בנזקקים.

קהילת סיני
׳סיני׳ היא קהילה יהודית פלורליסטית וליברלית, הממוקמת בלב תל אביב. בנוסף לתפילות המתנהלות באווירה ביתית ומוזיקלית בשבתות ובחגים, בקהילה לומדות/ים ומפרשות/ים את המקורות, מארחות/ים טקסי בת־ ובר־מצוה ואירועים חברתיים אחרים. קהילת סיני גאה להיות קהילה מגוונת, הכוללת צעירות/ים ומבוגרות/ים, יחידות/ים ומשפחות, נשים וגברים, סטרייטיות/ים וחברות/י הקהילה הלהטב״קית, צברים ועולות/ים ממדינות מרחבי העולם כולו, ׳דוסים׳, חילוניות/ים, וחבר׳ה מחפשות/ים או כאלה שסתם ׳על רצף׳.

יחד, קהילה תל אביבית
קהילת יחד היא קהילה ששעריה פתוחים והיא מקבלת לשורותיה כל אדם להשתתפות פעילה תוך מתן כבוד וקבלה של מעגל חייו. הקהילה רואה חשיבות בהשתתפות פעילה של נשים, גברים וילדים בתפילה ובעשייה הרוחנית. קהילת יחד מחויבת לבירור מעמיק ומלומד של שאלות הנוגעות לאורחותיה, מתוך דיאלוג משמעותי עם ההלכה ומקורותיה, ולאורם של ערכי היסוד של הקהילה. הקהילה שואפת להיות חלק אינטגרלי מן הסביבה שבה היא פועלת, ולהיות חלק משמעותי מן הנוף העירוני של העיר תל-אביב. קהילת יחד מייצרת סביבה פורה ללימוד ולעשייה חינוכית ופועלת להיות מקום של חסד ושל עשייה חברתית

מבוע – בית מדרש ישראלי
רשת של בתי מדרש קהילתיים ברחבי הארץ לבנות ובני הזרם המרכזי המתחדש של החברה הישראלית. במוקדים שונים בארץ, בירושלים, בתל אביב, בישוב אלון אשר בלב מדבר יהודה, ועוד, נמצאות קהילות מדרשה אשר מטפחות בחיי היומיום שלהן ישראליות מזן חדש ומקיימות פעילויות הפתוחות לציבור אשר בית המדרש נמצא בבסיסן. ׳מבוע – בית מדרש ישראלי׳ שואף להיות ביתם ובית מדרשם של בנות ובני הזרם המרכזי המתחדש, ומבקשת לחזק, לכוון ולהעצים את התנועה הזו של החברה הישראלית. בית המדרש מקדם העמקה, חזון, מנהיגות ואידיאולוגיה, אך בעיקר שואף להיות קהילה ובית עבור אותם ישראלים חדשים-מתחדשים.

עלמא – בית לתרבות עברית
עלמא מגדירה את התרבות העברית כמקום המפגש של התרבות היהודית, הישראלית והכללית. בעלמא חוקרים את התרבות העברית, לומדים את מסורתה, דורשים אותה ברוח הזמן ונוטלים חלק בעיצוב פניה. עלמא פועלת לקידום ועידוד שיח יהודי פלורליסטי והייתה מהראשונים לפתוח את שערי בתי המדרש לנשים ולחילוניים, לקיים תכניות וקורסים ייחודיים ללימוד התרבות העברית ולהציע פעילויות לקהל הרחב בנושא לוח השנה העברי וטקסי החיים ובכך לפתוח צוהר ולעורר עניין בלימוד מעמיק של ארון הספרים היהודי.
עלמא פועלת לייצר שיח חברתי תרבותי יהודי ההופך את התרבות העברית למרכיב מחייה, רלוונטי, משמעותי, מתחדש, ומעורר השראה בחיי היום יום ובעיצוב זהותם של הישראלים היהודיים החילוניים בישראל.

בינ"ה – הבית של היהדות הישראלית
בינ"ה מקדמת זהות יהודית ישראלית אשר במרכזה חיבור בין התרבות, המורשת והמסורת לערכי הדמוקרטיה, כפי שנכרכו במגילת העצמאות. בינ”ה מובילה ללקיחת אחריות ובעלות על היהדות כתרבות וכנכס, במרחב הציבורי, בקהילה ובמשפחה; יהדות חופשית, שוויונית, חווייתית, מחברת ונגישה אשר בליבה הטקס, החג, הלימוד המעמיק של ארון הספרים היהודי, קהילתיות ועשייה חברתית.

נווה שכטר
מרכז נווה שכטר שוכן במבנה שימור טמפלרי עתיק בעל היסטוריה עשירה בנווה צדק. המרכז מציע חוויה תרבותית מקורית בתחומי המוזיקה, הספרות והאמנות, הזדמנות ללימוד יהדות בדרכים פלורליסטיות ולהשתתפות בפעילות קהילתית ומשפחתית

בית תפילה ישראלי
בית תפילה ישראלי יצר בתל אביב קהילה יהודית-ישראלית דינאמית ופלורליסטית, החוגגת יחד שבתות, חגים וטקסי חיים, מקיימת אירועי לימוד, ומחויבת לעשייה חברתית. הגישה הייחודית המשלבת בין הישן והחדש, בין היהודי לישראלי, בין הרגעי לעומק הזמן, הפכה אותו לבית לישראלים רבים המעוניינים לעצב לעצמם חיי קהילה בעלי משמעות ולשחקן מרכזי בזירת ההתחדשות היהודית בארץ בכלל ובתל אביב בפרט.
החידוש של בית תפילה ישראלי הינו המיזוג בין תרבות ישראלית עכשווית לבין מסורת יהודית ביצירת פורמטים של פרקטיקה יהודית המותאמים להקשר הישראלי. קהל היעד של בית תפילה ישראלי נמצא במנעד הרחב והמגוון של ישראלים הממוקמים בין ההגדרות הישנות של “דתי” ו”חילוני”. אי השתייכותו לזרם דתי כלשהו, הופך אותו לידידותי במיוחד ונגיש לקהל רחב.

הקהילה המסורתית נווה צדק
הקהילה המסורתית הראשונה בדרום העיר, בה אנו מקיימים תפילות וטקסים של מעגל החיים היהודי, כגון בר ובת מצווה, חתונות, ברית מילה וזבד הבת. אנו מקיימים בקהילה גם שיעורים והרצאות סביב לוח השנה העברי ומועדים מיוחדים אחרים. הקהילה מקיימת פעילויות תרבותיות, רוחניות וחברתיות בזיקה לרוח יהודית פתוחה ושוויונית, ובאווירה סובלנית ומקבלת. אנו מזמינים אתכם להצטרף אלינו בשבתות, בחגים ובשאר ימות השבוע. כך נוכל לבנות ביחד קהילה יהודית פלורליסטית, שוויונית ומאירת פנים.

קהילת בינ"ה
קמה מתוך הצורך הפשוט של חבריה וחברותיה לייצר מרחב קהילתי שמקיים תרבות יהודית-ישראלית רלוונטית לחיינו. אבני היסוד של הקהילה הינם: קהילתיות – שייכות לקבוצה משמעותית שמהווה מסגרת חברית, עם ערבות הדדית ומרחב של נראות. יהדות ישראלית – זאת המסגרת המייחדת את הקהילה, הרצון לחגוג ביחד את היהדות הישראלית שלנו באופן שמתאים לנו תוך שזירה של תכנים ומסורות עתיקות וחדשות גם יחד. השתתפות – הקהילה מזמינה את חברי הקהילה בפרט ואת המשתתפים בפעילות בכלל לקחת חלק פעיל ביצירה המשותפת.
הקהילה קיימת מזה 7 שנים בגלגולים וצורות שונות. כיום הקהילה מונה כ 20 חברים וחברות רשומים בגילאי 30-45 בנוסף למעגל רחב יותר שמורכב ממכרים ותיקים של הקהילה שלוקחים חלק בפעילות הקהילה וממצטרפים חדשים 🙂

בית דניאל
בית דניאל ליהדות מתקדמת – בית כנסת, מרכז תרבות וקהילה רפורמי – הוקם לפני 30 שנה על גבול פארק הירקון ועל גדות נחל הירקון, במטרה להנכיח ולהפיץ את ערכי היהדות המתקדמת ברחבי המטרופולין של תל אביב-יפו, באמצעות פעילות דתית, תרבותית, חברתית וחינוכית.
מאז הוקם הפך בית דניאל למוסד המרכזי בעיר הנותן מענה יהודי, ליברלי, פלורליסטי ושוויוני לציבור הרחב באשר הוא. במקום ישנו בית כנסת שוויוני פעיל ותוסס, המנהיג תפילות בכל שבת וחג; נערכים כל טקסי מעגל החיים באופן שוויוני ומכבד, כולל חתונות להט"ביות; מרכז גיור רפורמי הגדול במדינה המגייר באופן מכבד, מכיל ואותנטי; לבית הכנסת מגיעים קהלים רבים ומגוונים כדי לשמוע שופר בראש השנה וביום כיפור, לשבת בסוכה, להדליק נרות בחנוכה, לומר סליחות בתשרי ועוד; מנהג 'תיקון ליל שבועות' חודש ועודכן והפך ללילה של לימוד ליברלי ואינטלקטואלי המאיר מגוון תחומי דעת, אליו נוהרים מדי שנה מאות אנשים.
בית דניאל מהווה בית הן לקהילה המגיעה באופן קבוע, והן לקהל רחב, שאינו פוקד את בית הכנסת באופן שגרתי, אך נהנה מהידיעה שהמקום קיים עבורו לצמתים מרכזיים בחיים. כל החפץ לחזור אל חיק היהדות ממקום מחבק וללא כפייה, מוצא בבית דניאל את מקומו.

חברותא
'חברותא' הינה עמותה של להט"בים הנמצאים על הרצף הדתי. חברותא פועלת כלפי פנים להעצמה קהילתית, וכלפי חוץ לקבלת להט"בים בחברה הדתית ולחיזוק הזהות היהודית בקהילה הלהט"בית. הארגון פועל למען בניית קהילה דתית להט"בית, חזקה ומאוחדת הכוללת קבוצות חברתיות ברחבי הארץ, המשמשות בית ומרחב ללהט"בים דתיים, חרדיים, מסורתיים, חוזרים בתשובה ודתיים לשעבר.
גלריה
מעגל למידה. יהדות"א
פורום בחברותות
יהדות"א. חברותות
יהדות"א. חברותות
בית מדרש. חינוך
מתקנים יחד
אירועי ט' באב תשפ"ד. ארגוני וקהילות יהדות"א
פורום קיץ תשפ"ד
פורום בחברותות
מפגש פורום מעגל רחב
מדיניות.תפילה. תרבות/אמנות
ימי תיקון תשפ"ה. נווה שכטר ומניין
ימי תיקון תשפ"ה. נווה שכטר ומניין
ימי תיקון תשפ"ה. נווה שכטר ומניין
בית תפילה ישראלי בעמותת 'עמך' פורים תשפ"ד
'ימי תיקון'. נווה שכטר ומניין
ט' באב תשפ"ד. עלמא
'ימי תיקון'. נווה שכטר ומניין
'ימי תיקון'. נווה שכטר ומניין
בית תפילה ישראלי בעמותת 'עמך' פורים תשפ"ד